tartozékok

Vákuumozás kiegészítő eszközei

Miközben elmélyedünk a vákuumozó gépek világában, gyorsan rájövünk, hogy a tartozékok legalább olyan fontosak, mint maga a gép. A megfelelő kiegészítők beszerzésével nem csak időt takaríthatunk meg, de ételeink frissek és ízletesek maradnak hosszabb ideig is. Ebben az útmutatóban bemutatjuk a legfontosabb tartozékokat, hogy vásárlás előtt alaposan átgondolhassuk, melyik segédeszközre van szükségünk ahhoz, hogy kiaknázzuk a vákuumozó gépünk minden előnyét. Ha még a készülék kiválasztásán gondolkodunk, érdemes először a vásárlási útmutató cikkünket átnézni.

Fóliavágók és zacskóadagolók

A fóliavágók és zacskóadagolók a legegyszerűbb, mégis leghasznosabb tartozékok közé tartoznak. Segítségükkel pontosan az étel méretének megfelelő fóliamennyiséget vágjuk le, elkerülve a pazarlást és a hurkásodást.

  • Beépített fóliavágók: több vákuumozó gép saját tartozékaként érkezik, könnyen kezelhető, de lehet, hogy korlátozott méretű tekercsekhez illeszthető
  • Külön vásárolható adagolók: univerzális méretűek, különböző tekercsekhez használhatók, gyakran cserélhető vágóéllel
  • Kézi vágók: olcsóbb megoldás, kis helyet foglal, ám több odafigyelést igényel

Tippek a választáshoz:

  • Ellenőrizzük a tekercs szélességét és vastagságát
  • Győződjünk meg róla, hogy a vágóél könnyen tisztítható
  • Ha gyakran dolgozunk nagy mennyiséggel, érdemes robusztus, állítható adagolót választani

A fóliavágók használatával a vákuumozási folyamat gördülékenyebb lesz, és kevesebb lesz a hulladék is. Ha további ötletekre van szükségünk fóliához, nézzük meg a fólia és a fóliahegesztő gép ajánlásainkat.

Speciális tárolóedények vákuumhoz

A vákuumdobozok és tárolóedények tökéletes kiegészítői a tasakos megoldásnak. Különösen folyékony vagy darabos ételek, például levesek, pörköltek vagy saláták esetén praktikusak.

Előnyök:

  • Újrahasználhatók, környezetbarátabbak a egyszer használatos zacskóknál
  • Átlátszó faluknak köszönhetően átlátható a tartalom
  • Különböző méretben elérhetők, így minden mennyiséghez találunk megfelelőt

Jellemzők:

  • BPA-mentes műanyag vagy üvegváltozat
  • Szilikon tömítés a tökéletes záródásért
  • Hőálló modellek sous vide-hoz is

Használati tanácsok:

  1. Töltsük meg a dobozt maximum a jelzésig, hogy maradjon hely a légmentes záródáshoz
  2. Ellenőrizzük a tömítőgyűrű állapotát rendszeres tisztítás és szárítás után
  3. Folyadékok esetén tegyük a dobozt vízszintesen a vákuumkamrába, hogy ne szivárogjon ki

A speciális tárolóedényekkel a tárolás és a főzés előkészítése is egyszerűbbé válik, hiszen nem kell minden egyes adagot külön zacskóba csomagolnunk.

Csatlakozók vákuumtartályokhoz

Sok vákuumozó géphez külön vásárolható csatlakozóelem, amellyel a gép perforált csövet vagy szelepes edényt képes vákuumozni. Ezek az adapterek elengedhetetlenek, ha nem csak zacskókat, hanem speciális tartályokat is használni szeretnénk.

Fő típusok:

  • Univerzális adapterek: több gyártó edényeihez illeszthetők
  • Márkafüggő csatlakozók: csak az adott típushoz passzolnak, de tökéletes tömítésük van
  • Tömlőcsatlakozók: flexibilis csővéggel könnyű elérni nehezen hozzáférhető edényeket

Választási szempontok:

  • Gumi- vagy szilikon tömítések minősége
  • Kompatibilitás a vákuumnyomással
  • Könnyű tisztíthatóság, moshatóság

Egy jól megválasztott csatlakozóval a vákuumtartályok használata ugyanúgy egyszerűvé válik, mint a zacskóké, így a lehetőségek száma gyakorlatilag korlátlan.

Külső tartálycsatlakozó használata

A külső tartálycsatlakozó lehetővé teszi, hogy meglévő dobozokat, üveg- vagy műanyag edényeket is vákuumozzunk anélkül, hogy minden alkalommal dedikált vákuumdobozt kellene vásárolni.

Használati lépések:

  1. Tegyük fel a tömítőgyűrűt az edény peremére, ügyelve a tisztaságra
  2. Csatlakoztassuk a vákuumos tömlőt az adapterhez
  3. Indítsuk el a vákuumgépet, és ellenőrizzük, hogy megkezdődik-e a levegő elszívása
  4. Miután elérte a kívánt nyomást, zárjuk el a szelepet vagy kapcsoljuk ki a gépet
  5. Húzzuk le óvatosan az adaptert, és zárjuk le az edényt

Előnyök:

  • Megtakarítjuk a dedikált dobozokra fordítandó összeget
  • Bármilyen hőálló vagy légmentesen záródó edény felhasználható
  • Kísérletezhetünk üveg befőttesüvegek, kerámia tálak és műanyag tárolók között

Ez a módszer különösen hasznos, ha már van otthon egy megbízható edénykészletünk, és csak alkalmanként szeretnénk vákuumozni.

Pácoló dobozok vákuumhoz

A pácoló dobozokban a vákuum segítségével gyorsabban és mélyebben szívódnak be a pác fűszerei a húsba vagy zöldségbe. Így rövidebb idő alatt érhetünk el intenzívebb ízhatást.

Pácolási tippek:

  • Először dörzsöljük be száraz fűszerkeverékkel a húst
  • Öntsük rá a folyékony páclevet, majd tegyük a dobozba
  • Húzzuk le a levegőt, és hagyjuk állni 30–60 percig (ízlés szerint)

Előnyök:

  • Rövidebb pácolási idő (akár 5× gyorsabb mint hagyományos módszerrel)
  • Egyenletes ízfelszívódás a hús teljes felületén
  • Nincs szükség külön zacskókra, mindent egy helyen intézhetünk

A pácoló dobozokat később akár hűtőben is hagyhatjuk, így azonnal a főzőlapon folytathatjuk a munkát.

Gépekhez kapható kiegészítő szettek

Sok gyártó kínál komplett kiegészítő szetteket, amelyek legtöbbször tartalmazzák a leggyakoribb adaptereket, tömlőket és extra tömítéseket. Ezekkel a csomagokkal egyetlen beszerzéssel többféle feladatra felkészülhetünk.

Csomagok jellemzői:

  • Többféle átmérőjű csatlakozóelem
  • Hosszabb vagy flexibilis tömlők
  • Pót- és extra tömítőgyűrűk
  • Kis méretű vákuumozható tasakminta

Előnyök:

  1. Rögtön minden szükséges eszköz a kezünk ügyében
  2. Költséghatékonyabb, mintha külön-külön vennénk meg mindent
  3. Egységes csomagolásban, jól átláthatóan kapjuk meg az összes elemet

Ha gyakran használunk különféle tartozékokat, érdemes ilyen készletben gondolkodni, hogy ne akkor derüljön ki, ha sürgősen kellene egy pót-tömítés vagy hosszabb tömlő.

Tartozékcsomagok különböző márkákhoz

Számos gyártó kínál dedikált tartozékcsomagokat, amelyek mindig az adott géptípushoz és márkához illeszthetők legjobban. Az alábbi táblázatban három népszerű példát mutatunk be:

Márka Csomag tartalma Kompatibilitás
FoodSaver Adapterek (3 méret), tömlő 1,5 m, tömítések 5 db FoodSaver vákuumozó gépek
Caso Patented csatlakozó, spirálcső, szilikon tömítők Caso VC100, VC200 sorozat
Gastroback Univerzális adapterkészlet, 2 m tömlő Több gyártóhoz illeszthető, gumiadapterrel

Ezekkel a csomagokkal biztosak lehetünk abban, hogy a tartozékok tökéletesen illeszkednek a gépünkhöz, és hosszú távon használhatóak maradnak.

Miután megismertük a legfontosabb tartozékokat, már könnyebben eldönthetjük, melyik eszközre van szükségünk a mindennapi vákuumozáshoz. Ne feledjük, hogy a vákuumozó gép és a hozzá illő tartozékok együtt adják ki az igazi potenciált. Ha további útmutatókra vagy a legjobb vákuumozó gépek összehasonlítására van szükségünk, kattintsunk bátran. Jó vákuumozást kívánunk!

Shopping Cart